Zowel Code Oranje als de Piratenpartij zien niets in een smaakverbod voor elektronische sigaretten. Beide partijen doen volgende week mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer en hebben gereageerd op het verzoek van Smaaknoodzaak om de negen stellingen van de Vapewijzer te beantwoorden.

Code Oranje, de partij van lijsttrekker Richard de Mos, geeft aan dat het de e-sigaret ziet als een hulpmiddel om te stoppen met roken en is van mening dat er ruimte moet zijn voor minder schadelijke alternatieven in de strijd tegen het roken. Een smaakverbod zien zij daarom niet zitten. Ook stelt Code Oranje dat de e-sigaret toegevoegd moet worden aan het arsenaal van stopcoaches. Wel is de partij tegen actieve voorlichting vanuit de overheid voor rokers over de e-sigaret. “Dit komt vooral omdat wij van mening zijn dat de overheid terughoudend dient te zijn in het beïnvloeden van leef- en eetpatronen van inwoners. Dat zijn vraagstukken die wij liever aan de samenleving zelf overlaten,” aldus Code Oranje.

Ook de Piratenpartij laat in een reactie weten tegenstander te zijn van een smaakverbod zoals voorgesteld door demissionair staatssecretaris Blokhuis. “De Piratenpartij is in ieder geval tegen het ontmoedigen van een beter alternatief zoals vapes. Uiteraard zijn wij dus ook tegen het smaakverbod,” luidt de reactie vanuit de partij.

Deel dit bericht!