Dampers en e-sigaretwinkeliers hebben voor de Tweede Kamer gedemonstreerd tegen een mogelijk smaakverbod in e-sigaretten. De Tweede Kamerleden Chris Jansen, Leonie Sazias en Farid Azarkan namen de petitie met ruim 19.000 handtekeningen tegen het smaakverbod in ontvangst. Ook is er met bewindslieden zoals demissionair minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Paul Blokhuis gesproken. De staatsecretaris, die gaat over regelgeving rondom e-sigaretten, stoof de demonstranten voorbij, maar luisterde desalniettemin toch kort naar de argumenten van de betogers.

De demonstranten zijn tegen een smaakjesverbod in e-sigaretten, omdat zij bang zijn weer terug te vallen op sigaretten en shag. Smaakjes spelen namelijk een belangrijke rol in het overstapproces van roken naar het veel minder schadelijke dampen. Nederland telt ongeveer 400 duizend dampers.

De demonstranten hadden zich verzameld op het Plein in Den Haag, recht voor de ingang van de Tweede Kamer. Met drie metershoge borden met daarop karikaturen van Paul Blokhuis in de bekende pose Horen, Zien en Zwijgen trok het protest veel aandacht van pers, politici en voorbijgangers.

Vanuit de dampgemeenschap is er veel protest tegen het voornemen van de staatssecretaris om smaakjes in e-sigaretten te verbieden. Een petitie tegen het smaakverbod is ruim 19.000 keer ondertekend. De ingezamelde handtekeningen zijn samen met persoonlijke verhalen van dampers en een uitgebreid onderzoek onder gebruikers van een e-sigaret overhandigd aan Vaste Commissieleden Volksgezondheid Chris Jansen (PVV) en Leonie Sazias (50+). Naast de commissieleden werd er ook gesproken met diverse andere partijen. Kamerlid Azarkan (Denk) liet weten voor het behoud van smaakjes te zijn. Ook demissionair minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken) nam de tijd om naar de argumenten van de dampers te luisteren. Hij vertelde dat het hem met veel moeite heeft gekost om te stoppen met roken. Ook SGP-fractievoorzitter Cees van der Staaij nam het speciale pamflet van de demonstranten in ontvangst. Het hele tafereel is vastgelegd door een fotograaf van het persbureau ANP. Verschillende nieuwssites hebben over de petitie geschreven.

Al met al kijken de dampers tevreden terug op de bijeenkomst. Het is nog even afwachten wat er op politiek vlak gaat gebeuren. De dampers en winkeliers zijn in ieder geval vastberaden om verder actie te voeren tegen het smaakverbod.

Deel dit bericht!