De initiatiefnemers van Smaaknoodzaak hebben vandaag officieel de Vapewijzer gelanceerd. Deze Vapewijzer geeft een overzicht van de standpunten van de politieke partijen op het gebied van dampen en hoe de e-sigaret kan helpen om de schade van tabaksgebruik te beperken. De Vapewijzer is bedoeld voor kiezers die de standpunten van politieke partijen over dampen willen meenemen bij het bepalen van hun stem.

Aanleiding voor de Vapewijzer is de cruciale rol die de politiek speelt voor de toekomst van de dampers in Nederland. Door steeds strengere maatregelen dreigt deze groep een belangrijk en minder schadelijk alternatief voor sigaretten en shag kwijt te raken. Dampers lieten zich hier de afgelopen maanden massaal over horen, door het sturen van persoonlijke verhalen, het ondertekenen ven een petitie van een mogelijk smaakverbod en er vond een demonstratie plaats voor het gebouw van de Tweede Kamer. Omdat de verkiezingen voor dampers in Nederland een directe manier vormt om invloed uit te oefenen op het beleid biedt de Vapewijzer een overzicht van de houding van de partijen ten aanzien van de e-sigaret, zodat dampers die dat willen hun stem mede kunnen bepalen op deze inzichten.

Voor de Vapewijzer heeft consumentenorganisatie Acvoda alle fracties van partijen benaderd. “Wij hebben uitgelegd dat de dampers in Nederland goed zijn voor potentieel honderdduizenden stemmen”, legt Acvoda-voorzitter Sander Aspers uit. “Van een deel van de partijen hebben wij netjes antwoord ontvangen. Dat waarderen wij, ook van partijen die negatief tegenover dampen staan. Waar ik mij wel over verbaas is dat een deel van de partijen ons volledig heeft genegeerd, ondanks meerdere verzoeken van onze kant. Dat voelt voor ons als minachting richting potentiële stemmers.”

De Vapewijzer bestaat uit negen stellingen die allemaal meermaals zijn voorgelegd aan de fracties. Voor de partijen die ondanks meerdere verzoeken niet hebben gereageerd is de Vapewijzer ingevuld op basis van eerder stemgedrag en uitspraken tijdens commissievergaderingen.

Deel dit bericht!